Elkötelezett magyar képviseletet az EP-be!

zaszlo.jpgAz MKP Országos Tanácsa 2014. február 15-ei ülésén elsősorban a közelgő európai parlamenti választásokkal foglalkozott. Megállapította, hogy a polgárok között számos jogos kritika fogalmazódik meg az Európai Unió működésével kapcsolatban. A kifogások nagy részét az OT tagjai maguk is osztják, ám a kérdés felelősségteljes értékelésekor hangsúlyozzák, hogy az európai együttműködésnek nincs alternatívája. Kívánatos tehát az EU működésének javítása, hogy az a polgárok érdekeinek magasabb rendű figyelembe vételével fejtse ki a jövőben a tevékenységét. Azt is fontosnak tartjuk, hogy a Lisszaboni szerződés alapján európai kezdeményezés induljon a történelmi kisebbségi közösségek jogainak hatékonyabb védelmére az EU részéről, az MKP ebben a kezdeményezésben vezető szerepet kíván játszani.

A fentiekből az derül ki, hogy katasztrofális következménnyel járna a felvidéki magyarság számára, ha a szlovákiai 13 EP-képviselő között nem lenne elkötelezett magyar képviselet. Ebben az esetben teljesen kiszolgáltatottakká válnánk, a Smer és a szlovák politikai pártok ellenőrizetlen európai politikát folytathatnának.

Az MKP ezért az egyedüli magyar listát tárja a szavazópolgárok elé, azok támogatását kérve. Hangsúlyozzuk, hogy az EP választások alkalmával bármely európai uniós polgár az EU bármely tagországában leadhatja szavazatát ama tagország politikai pártjaira. Mégis, azt látjuk, hogy EU-s szinten is a németek német, az olaszok olasz, és más tagországbeliek is a saját elkötelezett képviselőikre szavaznak. Mi is úgy látjuk helyesnek, ha szlovákiai magyar szavazatokkal elkötelezett magyar képviselőket juttatunk az EP-be. Ez a hozzáállás nem jelent nemzeti bezárkózást, ellenkezőleg: ez identitásunk és jogaink védelme és képviselete európai szinten is. Programunk a szlovákiai magyar közösség érdekeinek hatékonyabb képviseletére és Dél-Szlovákia gazdasági és infrastrukturális lehetőségeinek növelésére kötelezi jelöltjeinket. Hisszük, hogy ez a hozzáállás megszólít sok, Dél-Szlovákiában élő, nem magyar nemzetiségű szavazópolgárt is, az ő támogatásukra is számítunk.

Az MKP OT következetesen tovább kíván haladni a szlovákiai magyar politikai egység megteremtésének útján. Ezért kérjük a szlovákiai magyar szavazópolgárokat, vegyenek részt minél nagyobb számban a május 24-ei EP választáson, és szavazzanak az egyedüli magyar listára. A  tét nagyon nagy!

Köszönjük!

 

 

Szerző: Csáky Pál  2014.03.18. 10:48 komment

süti beállítások módosítása