2-london.jpgElső hallásra sokakat meglepett a hír: Londonnak muzulmán főpolgármestere lett.

Visszaemlékszem egy beszélgetésre Schöpflin György kollégámmal, aki – brit állampolgársággal is bírván, londoni lakos is lévén – már két évvel ezelőtt azt mondta, hogy bár Nagy-Britanniában is tilos az emberek etnikai hovatartozásáról információkat nyilvánosságra hozni, a belső adatok szerint London már jó tíz évvel ezelőtt elvesztette fehér többségét. Az a London, ahol az európai pénzvilág egyik központja, a City működik, s amely évszázadokon keresztül a világhajózás és a gyarmatosítás központja volt, s ahol évszázadokon keresztül ismételgették büszkén azt a mondatot is, hogy „Őfelsége birodalma fölött soha nem megy le a Nap“.

Hát, most mintha leáldozóban volna. Mert nem történt más, mint az, hogy a tendenciák kiteljesedtek. S a tendenciák hasonlóak más brit nagyvárosokban is, s ugyanez történik Amszterdamban, Németország és Franciaország nagyvárosaiban, Stockholmban, s a felemás érzéseket kiváltó EU-s fővárosban, Brüsszelben is.

Bizonyos vonatok már elmentek, bizonyos helyzetekből már nem lehet visszajönni.

S az elpuhult európai politika azt is tolerálja, hogy az EU-ban közel ezer imám tevékenységét Törökország fizeti, és közel 500 mecset fenntartását az iszlám egyik legbigottabb válfaját preferáló Szaúd-Arábia pénzeli. S ha valaki – akár csak naivitás vagy tudatlanság által hajtva –  megkérdezi, milyen jogai vannak az iszlám államokban az oda tévedő keresztényeknek, el sem hiszi a választ: semmilyenek. Hány keresztény-keresztyén templom működését engedélyezték az iszlám hatóságok? Egyet sem.

S hogy az európai tanácstalanságot még jobban érzékeltessük, az európaiak liberális része azt mondja, hogy jól van ez így. Azt is mondják, hogy mi mások vagyunk, jobbak, demokratábbak, mint ők.

Ilyen érvekkel aztán sokra megyünk az iszlám szélsőségesekkel szemben! Az Iszlám Állam katonái, akik a Világkalifátus megteremtését tűzték ki célul – ne legyenek illúzióink, egész Európában is, a Felvidéken is –, nem hatódnak meg az ilyen érveléstől. Az pedig külön nevetséges, ahogy egyes naiv európaiak egymásnak bizonygatják, hogy a muzulmánok majd hogyan fognak integrálódni. Cameron, Merkel, Holland egymással szinte versenyezve mondta: sehogyan. Európában nem létezik hatékony modell az ilyen integrációra.

Azután pedig álszent módon csodálkozunk, hogy – úgymond – mindenütt jönnek fel a szélsőségesek. Ki hozza fel őket? Nem a tehetetlen, de magukat demokratának tartó mainstream politikusok? Akik közül némelyikbe mintha belenőtt volna a csökönyös hülyeség. Az elmúlt 15 hónapban hatszor bizonyosodott be valamilyen formában, hogy a brüsszeli oxigénhiányos termekben kiagyalt kvótarendszer nem jó, nem kell, és főleg: nem működik (lásd a Csehországba önként behozott keresztények esetét). S most újra és újra ezt erőltetik: mára már óriási összegű büntetések hangoztatásával is.

Mi lesz veled így, Európa? Tényleg nem tudunk észhez térni?

 (A néppárti munkacsoportban elmondott szöveg szerkesztett változata, Strasbourg)

 

Szerző: Csáky Pál  2016.05.19. 20:31 komment

süti beállítások módosítása