62654_515640835140403_1315694717_n.jpgOlvasom a szlovák sajtót: Iveta Radičovának mintha későn csöngött volna le,mi történt vele a miniszterelnöki poszton, hogyan próbálta őt majdhogynem megzsarolni, korrumpálni Trnka volt országos főügyész – akinek egyébként a törvényesség felügyelete lenne a legfőbb feladata.

Olvasom a cseh sajtót: ott pillanatnyilag korrupcióért, zsarolásért letartóztatásban van David Rath parlamenti képviselő, volt miniszter, s további  három parlamenti képviselő. A volt országos rendőrfőkapitány ellen eljárás folyik, elítélték Otto Chalupka volt szenátort, Alexander Novák volt képviselőt, Martin Barták exminisztert, 6 évet kapott Roman Pekárek az ODS-ből, s ugyancsak 6 évet Peter Wolf, szintén az ODS-ből  – hogy csak a politikai szintről beszéljek. A csehek ráadásul korrupcióellenes rendőrséget is létrehoztak,amelynek tagjait az amerikai FBI képezte ki. A sajtó szinte naponta hoz híreket arról, hogy újabb és újabb letartóztatásokat foganatosítottak ez ügyben, s egy eléggé erőteljes társadalmi mozgalom is létrejött Ztohoven névvel, amely nyomást gyakorol a sajtóra és a politikára, hogy a csehek megpróbáljanak kilábalni abból a mocsárból, amit a korrupció jelent. Csehországban a futballkorrupció miatt is vád alá helyeztek már három embert, bíróság vár számos fontos gazdasági vezetőre, így pl. Ronald Adamsra is, a Tatra vezérigazgatójára.

Horvátországban korrupcióért jogerősen elítélték és pillanatnyilag is 10 éves büntetését tölti Ivo Sanader  volt miniszterelnök.

Romániában korrupcióért és hatalommal való visszaélésért elítélték Adrian Nastase volt miniszterelnököt, volt parlamenti elnököt, ő szintén börtönben van.

A bíróság döntését várja e kérdés kapcsán Wulff volt német államfő (!!!) és Cristina spanyol hercegnő. Olmert volt izraeli miniszterelnök egyelőre feltételes büntetést kapott, Ausztriában pedig mindezért 4 évet kapott jogerősen Ernst Strasser volt belügyminiszter, volt europarlamenti képviselő.

Magyarországon már a Bajnai-kormány idején hetente kerültek vizsgálati fogságba fontos emberek a legmagasabb szintekről, a Hagyó-ügy és mások máig borzolják a kedélyeket. Nemrégiben a rendőrség legfelsőbb vezetését menesztették azért,mert esetenként tolerálták az alvilággal való együttműködést. Hatalommal való visszaélés gyanúja miatt eljárás folyik Magyarországon a volt országos rendőrfőkapitány ellen is. Hasonló híreket olvashatunk Szerbiából, Bulgáriából is – ahol olyan erős népi mozgalom bontakozott ki, hogy a kormánynak le kellett mondania. Még a Balkán is tudatosítja, hogy a korrupció és a társadalmi-politikai zsarolás méreg, amely szétmarja a társadalmat és kiszolgáltatja azt a kétes elemeknek. A fejlett világban pedig napi gyakorlat a korrupciógyanús ügyek leleplezése.

Csak Szovákiában van más világ. Itt mindenki csak legyint, ha a téma előkerül, pedig itt jóformán jegyzőkönyvek állnak rendelkezésre az ügyekről. A rendőrség csapatát, amely  elkezdte a vizsgálódást az ügyben, csendben szétverték: többen közülük elmentek a rendőrségtől, vagy áthelyezték őket más, „fontosabb” posztokra. A jobb sorsra érdemes Gorilla-tüntetések is önmaguk paródiájába fordultak,  a Gorilla-anyagokban név szerint szereplő szlovák és szlovákiai magyar politikusok csak röhögnek sokak tehetetlen dühén. A szlovák választók mindenesetre konzekvensebbek, mint a szlovákiai magyarok: ők legalább politikailag megbüntették az egyik fő vétkest, az SDKÚ-t (és ezzel hatalomra segítették a másikat, a Smert – de ez már egy másik téma). A szlovákiai magyarok egy része ellenben tapsol a nemzeti korlátokat e kérdésben is áthidaló innovációnak: a kisebbségi magyar gorillacsapatnak.

Szép ország ez, ugye. Szép, tiszta. Élhető (?).

Ne feledjük, hogy mi is alkotjuk, alakítjuk.

Szerző: Csáky Pál  2013.04.21. 22:43 komment

süti beállítások módosítása