Ijesztő a helyzet a szlovákiai választások előtt. A Gorilla-dokumentumok megmutatták, mennyire korrupciógyanús eszközöket alkalmazott vagy tűrt meg Mikuláš Dzurinda, Ivan Mikloš, Bugár Béla, Rudolf Chmel vagy Pavol Hrušovský. Bár érintett az ügyben Robert Fico is, őt viszonylag kíméli az ügy bomlasztó ereje.

Az emberek méltán dühösek. Miközben növekvő napi problémákkal küzdenek, áremelkedéseket, pénzhiányt tapasztalnak mindenütt a közszférában, ugyanakkor azt látják, hogy bizonyos politikusok és bizonyos multimilliárdosok százezres nagyságrendben tologatnak egymás zsebébe piszkos, törvénytelen pénzeket.

Az emberek lázadnak és minden második választópolgár azt fontolgatja, nem megy el választani.

A szlovák nemzetiségűek úgy látják, nincs kire szavazniuk, mert Sulík is besározódott, többszörösen is.

A magyar nemzetiségűek egyre inkább kiábrándulnak a Most-Hídból, amelynek politikusait említik a Gorilla-anyagok és a legalább annyira fajsúlyos Magyar Gorilla című dokumentum is (részletek a tények.sk oldalon).

A szociológusok szerint a magyar nemzetiségű választópolgárok is elbizonytalanodtak.

Ez a lehető legrosszabb helyzet. Kiszámíthatatlan, olvashatatlan kis pártok juthatnak be a parlamentbe – s dilettantizmusuk árát megint csak a választópolgárok fizetik majd meg. A legvalószínűbb azonban az lehet, hogy Fico jut olyan helyzetbe, hogy ellenőrizetlenül, önmaga kormányozhat. S mivel a jobboldalon nincs ellensúlya, becsalogathat a koalícióba jobboldali partnert – s ezzel bedarálhatja a jobboldalt akár két ciklusra is. Egy kis jobboldali partnerrel az oldalán  ugyanis ugyanazt a játékot játszhatná, mint az SNS-szel és a HZDS-szel 2006 és 2010 között. Bebetonozhatja magát akár két ciklusra is. Az otthonmaradásnak vagy az összevissza szavazásnak ez lehet az eredménye. S ismételjük meg: ez a kaotikus Radičová-kormányzás eredménye is, az SDKÚ, a KDH, a Most-Híd és az SaS önzésének tapintható, érzékelhető hozadéka.

Ebben a szerencsétlen helyzetben az MKP valóban megoldás lehet. Biztos, kiszámítható pont. Nem gorillasáros: megtisztult 2007-ben. Elkötelezett, nem biznisz alapú.

Az egyedüli pártként vállalja fel teljes mértékben Dél-Szlovákia és a szlovákiai magyar közösség érdekeinek képviseletét.

Szerző: Csáky Pál  2012.02.29. 12:25 komment

süti beállítások módosítása