Ronda dolog, ha egy párt léte és működésének alapfilozófiája hazugságra épül. Ettől rosszabb helyzet csak az, ha egy kisebbségi közegben tevékenykedő pártról van szó, ahol a párt sikerességén vagy sikertelenségén túl a közösség jövője is hangsúlyosan a tétek között van.

Tapasztalatból mondom, sok embert felháborít, hogy mennyi pénzt herdál el a Most november óta választási kampányra. Budapesti kultúraszervezői körökben azon röhögcsélnek vastagon, hogy a pesti énekesek nem tudnak annyit kérni, amit a Most kapásból meg ne adna nekik.

A múlt héten találkoztam egy szlovák ismerősömmel, aki egy szociológiai kapcsolatok kutatásával megbízott ügynökségben dolgozik. Elmondta, hogy figyelik a pártok választási kampányát, s eddigi szakmai felmérésük alapján az jön ki nekik, hogy a Smer után a Most költötte el a legtöbb pénzt a választási kampányra. Többet, mint az SDKÚ, a KDH, az SNS  vagy a 99%.

Megkérdeztem, tippelne-e az MKP és a Most közötti arányra. Szerinte a Most novembertől legalább négyszer annyit költött a kampányra, mint az MKP.

S erre jön a hír a pénteki Új Szó első oldalán: a Most csak 250 ezer euróval költött többet eddig a kampányra, mint az MKP.

Van, aki ezt elhiszi? Mint a régi viccben: drágám, most nekem hiszel vagy a saját szemednek?

Aki egy kicsit is nyitott szemmel jár Szlovákiában, láthatja a narancssárga tengert. Sokakat ingerel ez a pénzpocsékolás – olyankor, amikor a polgár naponta azt hallja, semmire sincs pénz. Nincs munkahelyteremtésre, nincs a nyugdíjak emelésére, nincs az egészségügy problémáinak megoldására, a pedagógusbérek emelésére, az utak javítására…

De Lagzi Lajcsira meg Fenyő Mikire dugig van. Narancssárga óriásplakátok ezreire is.

 A történetnek azonban nincs vége. A szombati Új Szó második oldalán apró betűs helyreigazítással közli: a Most eddig nem 750 ezer eurót költött a kampányra, mint pénteken írták, hanem csak 265 ezret. FELEANNYIT, MINT AZ MKP! (A jelenség persze nem új: a Most hivatalos kimutatása szerint másfél éve, a 2010-es választások előtt is 40 százalékkal kevesebbet költött kampányra, mint az MKP. Ezzel 7 szlovák és 7 magyar nemzetiségű képviselőt vitt be a parlamentbe.)

 No, szlovákiai magyar választó, ezt tapsold meg. Ennyire hülyére venni az embert azért mégis csak gusztustalan, nemde?

Sok a pénz a Mostban, ez nyilvánvaló. Ám van olyan naiv ember, aki elhiszi, hogy másfél év alatt ennyi pénzt tiszta eszközökkel össze lehetett szedni? A Pravda napilap szerint a Most 2011-ben maga negyvenszer több támogatást kapott, mint az összes többi párt együttvéve.

A szlovák társadalom érettségi szintjével kapcsolatban gyakran lehet kifogásunk. Ám most, a Gorilla-ügy kapcsán meglepően egészségesek a reakcióik.

A szlovákiai magyarok mintha fáziskéséstől szenvednének. Magyaroknak lehet gorilláskodniuk? (lásd: tények.sk) S ki tisztítsa ki a szlovákiai magyar társadalmat, ha nem mi, akik alkotjuk?

 A Nobel-díjas Kertész Imrét idézném: nem akarok klán alapú társadalomban élni.

 

Szerző: Csáky Pál  2012.02.19. 14:02 komment

süti beállítások módosítása