Ígéretes rendezvénysorozatot szervez Pozsonyban a bársonyos forradalom évfordulójának tiszteletére a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete és az Esterházy János Társulás a Csemadok Országos Választmányának támogatásával.

„Rendszerváltás előtt és után – történelmi visszatekintés közéleti beszélgetések formájában" címmel először Boross Péter magyar, majd Ján Čarnogurský szlovák volt miniszterelnökkel folytatok beszélgetéseket. Mindkét beszélgetés témája a bársonyos forradalom, illetve azt az megelőző és az azóta eltelt időszak eseményei. Az első beszélgetésre, amelynek Boross Péter egykori miniszterelnök lesz a vendége, november 8-án 16.30 ó.-i kezdettel kerül sor a Csemadok nagytermében (Május 1. tér 11-13.).

Boross Péter már a rendszerváltás első kormányában is vállalt megbízást. Először a Miniszterelnöki Hivatalban látta el a politikai államtitkári feladatokat, ezt követően pedig tárca nélküli miniszterként a Magyar Köztársaság Információs Hivatalában felügyelte a hírszerzés újjászervezését, majd a Nemzetbiztonsági Hivatal élére került. Az Antall-kormány 1990. decemberi átalakításakor Horváth Balázs belügyminiszter utódja lett. 1992-ben belépett az MDF-be, majd belügyminiszterként vette át a miniszterelnöki feladatokat Antall József 1993. december 13-án bekövetkezett halálakor. Ezt követően az országgyűlés miniszterelnökké választotta, és megalakult a Boross-kormány. Boross Pétert sokáig a Magyar Demokrata Fórum legbefolyásosabb politikusai között emlegették, 2002 óta a Dávid Ibolya által fémjelzett centralista irányvonal legfőbb támogatói közé tartozott. 2009. februárjában lemondott parlamenti mandátumáról, majd ugyanebben az évben jelezte pártja vezetésének, hogy szakít velük az általa immár vállalhatatlannak tartott politikai irányvonal miatt.

A rendezvénysorozat második része november 15-én, 17 órakor lesz  a Magyar Kulturális Intézet épületében (Védcölöp út 54.), amikor is Csáky Pál Ján Čarnogurský volt szlovák kormányfőt faggatja majd arról, hogyan látta ő a rendszerváltás előzményeit és mindazt, ami azután történt. Ján Čarnogurský, akit a szocialista hatalom a rendszerellenes tevékenysége miatt bebörtönzött, három hónapos raboskodás után 1989-ben novemberében egyenesen a forradalomba szabadult fogságából. 1990-ben a szövetségi parlament, majd 1992-től a szlovák parlament képviselője volt. 1989 és 1990 között a nemzeti megbékélés kormányának első alelnöke, majd 1990 áprilisától júniusáig a Csehszlovák Szövetségi Köztársaság kormányának alelnöke lett. 1990 novemberében egy hónapig a szlovák belügyminisztérium átmeneti irányításával bízták meg. 1991 áprilisától 1992 júniusáig, alig egyéves időszakig állt a szlovák kormány élén, majd ezután parlamenti képviselőként folytatta politikai pályafutását. Az első Dzurinda kormány idején 1998-tól 2000-ig igazságügyminiszter volt, 2000-ben azonban lemondott a Kereszténydemokrata Mozgalom elnöki posztjáról és ügyvédi irodát nyitott.

Szerző: csáky pál  2011.11.08. 09:41 komment

süti beállítások módosítása