zaszlo.jpgIgen, a május 24-ei európai parlamenti választással kapcsolatban ez az alapkérdés. Eddig az EP-választás másodrangú szerepet játszott a szlovákiai magyar politikában. Alacsony választói részvételnél az MKP számára szinte borítékolható volt a 10 százalék körüli eredmény, s ez két képviselői helyet jelentett számunkra 2004 óta.

Most azonban más a helyzet. A Most-Híd még tavaly októberben, a megyei választások előtt bejelentette, hogy nem kíván koalíciót kötni az MKP-val sem a megyei, sem pedig az EP-választáson, s általános meglepetésre meg is nevezte a listájuk két vezetőjét.

Így a vetélkedés politikai tétje az, folytatódik-e a nemzeti alapú politizálás erősödése, avagy sem. Magyarán: sikerül-e átlépnie az MKP-nak országos szintű listás választáson az 5 százalékot (ez 2009-ben sikerült utoljára), vagy sem.

Ilyen összefüggésben a felvidéki magyar közösség jövőbeli politikai és társadalmi potenciáljáról is döntünk. Az eredmény kihat majd a novemberi helyi választásokra, s jelentős mértékben az elkövetkezendő szlovákiai parlamenti választásra is.

A jó eredmény elérése közösségi prioritás

Ha elfogadjuk a fenti gondolatmenetet, láthatjuk, hogy messze nem csak a listán szereplő 13 jelölt küzdelméről van szó, még csak nem is az MKP struktúráinak életképességéről csupán. A felvidéki magyar közösség érdekeinek érvényesítéséről és közösségi erejének újraszervezéséről ad majd képet a végeredmény. Egy vállalható eredmény lelkileg is megemelné és megerősítené a közösséget, a rossz eredmény viszont többszörösen negatív hatással volna ránk.

Ha ugyanis nem lesz elkötelezett magyar képviseletünk az Európai Parlamentben, érdemben még a hangunkat sem tudjuk hallatni nemzetközi szinten, az érdekeink képviseletéről már nem is beszélve. 13 képviselő viszont biztosan ott lesz Szlovákiából. S a politikai pártok választási listái alapján borítékolható, hogy a szlovák jelöltek közül senki nem viseli majd a szívén a szlovákiai magyar közösség és Dél-Szlovákia érdekeit.

Ismét csak magunkban bízhatunk, ott kell lennünk, ahol a döntéseket előkészítik és meghozzák. Itthonról lehet (és kell is) bírálni az Európai Unió működését, de érdemben csak akkor tudunk hozzászólni az Unió tevékenységéhez, ha jelen vagyunk az arra létrehozott testületben.

Szerző: Csáky Pál  2014.05.21. 00:16 komment

süti beállítások módosítása