Az emberek ezekben a napokban mérlegelnek.
Van, aki csak szimplán elégedetlen közülük: úgy érzi, rossz irányba mennek a dolgok Szlovákiában. Ő változást akar.
Van, aki dühös is. Azt látja, hogy neki naponta filléres problémákkal kell küszködnie, ugyanakkor mindenféle szlovák és magyar gorillák százmilliókat csúsztatnak egymás zsebébe.
Van, aki úgy érzi, becsapták 2010-ben. Akkor másra szavazott, más elvárásai, másfajta reményei voltak. Mást kapott, mint amit remélt, s ezért kiábrándult azokból, akikre 2010-ben szavazott.


Van, aki csak azért nem szavazott az MKP-ra 2010-ben, mert úgy gondolta, helyes volna, ha a volt MKP-sokból álló másik párt is bejutna a parlamentbe. Azután meglepődött: a kompenzálás a másik oldalra túl masszívra sikeredett, olyannyira, hogy az MKP nem került be a parlamentbe. Ezt azért ő sem akarta – s most azon gondolkodik, hogyan hozhatná helyre másfél évvel ezelőtti hibáját. Arra gondol, hogy visszakompenzál. Úgy érzi, az MKP nélkül nem teljes a szlovákiai parlamenti paletta.
Van, aki a megbékélés nemes eszméjére szavazott 2010-ben. S rájött, a felkínált modell nem működik. Határozottabb érdekképviselet nélkül a szlovákiai magyar közösség felmorzsolódik.
Van, aki úgy gondolta, ha szlovákok jelöltekre szavaz, azok majd hatékonyabban tudják képviselni Dél-Szlovákia érdekeit is. Most, amikor azt látja, hogy Iveta Radičová kormánya is mostohagyerekként tekintett Dél-Szlovákira, s nem adott ide jóformán semmilyen támogatást, csalódott.
S van, aki már 2010-ben is kiábrándult volt, nem ment el szavazni. S most, hogy látja, Robert Fico erősebben jöhet vissza, mint 2010-ben elment, elkezd gondolkodni, hogy mégis csak részt kellene vennie a szavazáson.
És sokan vannak, nagyon sokan, akik kiábrándultak a jelenlegi kormánykoalícióból. Kiábrándultak az SDKÚ-ból, aMostból, az SaS-ből, de a kereszténydemokratákból is. S – joggal – nem bíznak az új pártokban sem.
Úgy érzik azonban, tenni kellene valamit.
 Mindezek számára a kipróbált közös nevező lehet az MKP. Nem gorillasáros. Szakemberei vannak, akik már bizonyítottak. Elkötelezett a magyarság érdekeinek képviselete és Dél-Szlovákia felemelkedése irányában. A mi jelöltjeink, nem távoli régiókból importálták őket: a miéink.
 Egyre többen érzik: hiányzik az MKP.
 

Szerző: Csáky Pál  2012.02.13. 00:36 komment

süti beállítások módosítása