1476412_10151854577067291_1148704609_n.jpgA közelmúltban megjelent egy könyvecske, a szlovák nyelvben használatos szleng kifejezések amolyan morbid tárháza. Szerepel benne egy olyan kitétel is, amely sértő ránk, magyarokra nézve.

A jelenségre különböző módon reagáltak különböző emberek. Van, aki az elmúlt évtizedek magyarellenes pszichológiai hadjáratának betetőzését látja benne, a szlovákiai magyarok elidegenítésének szándékát a magyar nemzettől, s ennek a kanonizálását is azzal, hogy ez már kiadványban is megjelenik, s hivatalosan is beépül a szlovák nemzettudatba. Az elmúlt évtizedek ugyanis erről is szóltak: a megszerzett terület után megszerezni a megkapott magyarok lelkét is. S hogy ez mennyire sikeres igyekezet volt, mutatja a szlovák iskolába járó magyar gyerekek aránya, illetve az a tény is, hogy a folyamat intézményes betetőzésére már szlovmagy párt is alakult. Az ember haja néha égnek áll azoktól a zavaros badarságoktól, amelyeket vízió címszó alatt nyilvánosságra hoznak. (Bugár mai blogbejegyzésében pl. azt kéri, hogy emeljük újra piedesztálra azt az alkotmányt, amely úgy kezdődik, hogy Mi, a szlovák nemzet...)

Van olyan is, aki legyint a dologra: hagyjuk, mondja, mondjanak csak ránk, amit akarnak. S van olyan is, aki arra vár, hogy majd én elintézem a dolgot, az Európai Parlamentben. Fel fogom vetni a témát a közeljövőben – de már szinte hallom is a választ: és ti, az érintettek, ti mit tettetek az ügyben? Kedves Csáky kolléga, szép, hogy azt kéred tőlünk, hogy nekünk, németeknek, franciáknak, spanyoloknak, olaszoknak ne tetsszen ez a primitivizmus. De ti tettetek valamit, hogy ez a bélyeg ne rögzüljön a szlovák agyakban?

Tárgyalt valaki a szerzőkkel, a kiadóval valamiféle megoldásról? Fordult valaki az ombudsmanhoz, a sajtóhoz, a szlovák parlament illetékes bizottságához? A Csemadok, az MKP, a civil szervezetek, az egyetemisták (akik a koruknál fogva is forradalmárok kellene, hogy legyenek) megszerveztek-e bármiféle tiltakozó akciót, amire hivatkoznom lehetne? Vagy megint ott tartunk, hogy úgymond ne piszkáljuk öncélú tiltakozásunkkal a szlovák érzékenységet?

Próbálná meg valaki az USA-ban használni a „néger” kifejezést, azonnal meglincselnék! S mindez nem azért alakult így, mert az Európai Parlament valamelyik bizottsága „elintézte” nekik, hanem azért, mert az érintett afroamerikaiak ezt nehezményezték, s kiharcolták, hogy a „néger” szó lényegében tiltott kifejezés legyen. 
Senkit sem lehet csak kívülről megmenteni.

Szerző: Csáky Pál  2014.09.01. 13:14