45566.jpgVasárnap a TA3 hírtelevízióban részt vettem egy beszélgetésen, amelyet Malina Hedvig ügyével kapcsolatban tartottak. A beszélgetés során többek közt elmondtam, hogy

hihetetlenül primitív történetnek tartom mindazt, amit Malina Hedviggel tesznek, és a vele szemben alkalmazott hatalmi módszerek a volt kommunista rendszer hírhedt titkosszolgálatának, az ŠTB-nek a  módszereihez hasonlíthatók. Véleményem szerint Robert Fico miniszterelnök és Robert Kalinák belügyminiszter kicsinyes bosszúszomja az, ami az ügy mozgatórugója, s ez elítélendő.

Azt is sajnálatosnak tartom, hogy Iveta Radičová kormányának két volt minisztere, Lucia Žitňanská volt igazságügyi miniszter és Rudolf Chmel, a kisebbségekért is felelős volt miniszterelnök-helyettes 2011-ben becsapta Malina Hedviget azzal, hogy egy semmit nem jelentő megállapodás aláírásával rávette a lányt, vegye vissza beadványát az Európai Emberjogi Bíróságról. Meggyőződésem, hogy azóta az Európai Emberjogi Bíróság már döntést hozott volna, s szinte száz százalékos biztonsággal állítható, hogy Hedvig megnyerte volna az ügyet, hiszen Szlovákia nem, hogy nem biztosította számára a korrekt bírósági eljárást, hanem üldözte őt.  

Éppen az ilyen esetek kiszűrésére írtam alá annak idején, miniszterelnök-helyettesként Strasbourgban az Európai Emberjogi konvenció kibővítését azért, hogy az állampolgárok hatékonyabb védelemben részesülhessenek a saját államukkal szemben, ha szükségük lehet erre. A blogomon is kikeltem a lépés ellen, amikor megtudtam, hogy Hedvig visszavetette az ügyet az Európai Emberjogi Bíróságról, a szakmai érveim máig megtalálhatók ott.

Garantálom, hogy ha az MKP listájáról bárki EP-mandátumot kap a választóktól, az első ügyek egyike lesz, hogy Hedvig esetét újra visszavisszük az európai fórumok elé. 

Szerző: Csáky Pál  2014.05.05. 10:30 komment

süti beállítások módosítása