europsky-parlament-strasburg-EP.jpgAz Európai Néppárt EP-frakciója a héten az EPP jelentéstevőjévé választott, így a többi frakcióval együtt a büntetőeljárás során gyanúsított vagy vádlott gyermekek részére nyújtandó eljárási biztosítékokról szóló európai bizottsági irányelvtervezetet kell majd véleményeznem.

A téma fő bizottsága a LIBE (Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság), fő felelőse pedig Caterina Chinnici olasz szocialista képviselő. Az irányelvtervezet célja, hogy minimumkövetelményeket határozzon meg Unió-szerte a büntetőeljárásban gyanúsított vagy vádlott gyermekek jogainak vonatkozásában úgy, hogy a gyermekek mindenek felett álló érdekét tartja szem előtt.

A szóban forgó irányelvtervezet részét képezi annak az irányelvcsomagnak, amellyel az európai intézmények közelebb szeretnék hozni a büntetőeljárásra vonatkozó nemzeti jogszabályokat, illetve európai minimumkövetelményeket határoznának meg. Eddig már elfogadásra kerültek a büntetőeljárás során igénybe vehető tolmácsoláshoz és fordításhoz való jogról, a tájékoztatáshoz való jogról és az ügyvédi segítség igénybevételéhez való jogról szóló irányelvek.

Az én feladatom az lesz, hogy a téma néppárti főfelelőseként az Európai Néppárt számára fontos vonalat beemeljem az irányelvbe, illetve az Európai Néppárt részéről tárgyaljak majd a témában.

A tervezet még az előző választási időszak alatt került az Európai Parlamentbe, de a közelgő választások miatt még a kezdeti stádiumban megszakadt a folyamat. Az akkor fő felelőssé választott szocialista képviselő ugyanis nem került be újra az Európai Parlamentbe, így most az egész eljárás elölről kezdődik. Az irányelv akkor kerül elfogadásra, ha a végső fázisban sikerül a nemzeti érdekeket követő Tanáccsal közös nevezőre jutni a témában.

 

 

Szerző: Csáky Pál  2014.09.18. 22:34 komment

süti beállítások módosítása